به گزارش شهرآرانیوز، ۳۳ روز است که مذاکرات ایران با هیئتهای دیپلماتیک غربی از جمله آمریکا در صدر اخبار رسانههای داخلی و بینالمللی است و پس از چهار دور مذاکره ایران و آمریکا، از صبح امروز (جمعه، ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) نوبت به نخستین دور مذاکرات جدید ایران و تروئیکای اروپایی رسیده تا طرف اروپایی هم خود را با دستاوردهای اخیر ایران و آمریکا همگام کند. حالا فارغ از اینکه نتیجه این دور مذاکرات در «آینده» چه خواهد شد، این گزارش متمرکز بر برآورد دستاوردهای مذاکرات «تاکنون» است و پنج نفر از چهرههای نامآشنای اقتصادی استان از جمع کارآفرینان و صاحبنظران کارآزموده اقتصاد و تولید در خراسان رضوی را در برابر دو سؤال مشترک قرار داده است: «آیا مذاکرات بر اقتصاد و تولید و بازار تأثیری داشته است؟ آیا به آینده گفتوگوها امیدوار هستید؟»
رئیس اتاق بازرگانی، صنعت، معدن و کشاورزی خراسان رضوی نخستین سوژه این سؤال است. محمدرضا توکلیزاده بیان کرد: در چند هفته اخیر، اگرچه مذاکرات ایران و آمریکا هنوز به نتیجهای نرسیده، اما باید اذعان داشت که بهصورت ملموس توانسته فضایی از خوشبینی را در عرصه اقتصادی ایجاد کند. البته این خوشبینی هنوز با چاشنی احتیاط همراه است و فعالان اقتصادی، مدیران صنعتی و بازار، تردیدهایی نسبت به گشایشهای اقتصادی در آینده دارند.
وی ادامه داد: روندی که اخیراً در فضای سیاسی دنبال شده، موجب کاهش نسبی تنشهای اقتصادی، افزایش امیدواری به آینده، تثبیت نسبی بازار ارز و کاهش تدریجی التهابات در فضای کسبوکار شده است. این یک حقیقت است و بر همین اساس، میتوانیم بگوییم که با وجود رویکرد محتاطانه به آینده امیدوار هستیم.
حسین محمودی خراسانی، رئیس انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی هم در پاسخ با این سؤال بیان کرد: این سؤال خیلی سختی است؛ البته اگر قرار بر انصاف باشد، باید اذعان کنیم که بیتأثیر نبوده، اما منظورمان تأثیر ملموس اقتصادی و مالی نیست بلکه فقط یک اثر غیرمستقیم روانی بر بازار داشته و صنعت را به آرامش نسبی رسانده است.
وی افزود: رهبر انقلاب تأکید داشتند که دیپلماتهای ما در مذاکره با آمریکا نه باید خیلی خوشبین باشند و نه خیلی بدبین. به نظر من، تکلیف بازاریان و مدیران صنایع کشور نیز همین است. ما باید کار خودمان را بکنیم. میدانید چرا این را میگوییم؟ چون اگر هم تحریمها کامل رفع شود، ما بازهم مشکلات متعدد و مختلفی داریم که بهخاطر چالشهای داخلی و تصمیمات نادرست مدیریتی است. به همین دلیل تا زمانی که مذاکرات ختم به یک نتیجه ملموس شود، باید متمرکز بر حلوفصل این مشکلات داخلی باشیم. اینطوری اگر هم مذاکرات دستاورد قابلقبولی درپی داشته باشد، ما زمینهسازی مناسبتری برای آن فراهم کردهایم.
پاسخ رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت استان به سؤال ما متفاوت بود و از فراگیری یک امیدواری حکایت داشت. فیروز ابراهیمی تصریح کرد: ببینید همین که در شش ماه اخیر، رتبه خراسان رضوی در فضای کسبوکار از جایگاه ۲۸ به رده نخست کشور ترقی کرده است، خودش نشان از واکنش مثبت اقتصاد و تولید به شکلگیری یک فضای جدید است. این ثابت میکند که رویکردهای نو در حوزه سیاست، آثار مستقیم و غیرقابل انکار بر اقتصاد دارد. البته اینکه نماینده عالی در استان نیز یک مدیر اقتصادی است، بسیار مؤثر بوده و امیدواری زیادی در دل ما ایجاد کرده است.
ما تا منازعاتمان را با دنیا حل نکنیم و روابطمان از تنش، اضطراب و تهدید جنگ فاصله نگیرد، اتفاقات خوشایند در حوزه اقتصاد رخ نخواهد داد. این روند کاهشی در نرخ ارز و تورم، پالسهای اولیه است. حرف آخر من همین یک جمله است؛ ما چارهای جز تفاهم با دنیا نداریم!
محمدعلی چمنیان، نایبرئیس اتاق بازرگانی استان هم در پاسخ به سؤال ما تصریح کرد: نه واقعاً تاکنون صنایع ما تأثیر محسوسی از پیشرفت مذاکرات تجربه نکردهاند. البته در بازار آزاد بالاخره نرخ ارز پایین آمد و نزدیکشدن قیمت دلار آزاد با ارز مبادلهای، بهتدریج کمکحال تولیدکنندگان در رقابت تجاری بود و صادرات را آسانتر کرد ولی بازهم میگویم، به نظر من هنوز خیلی زود است که بخواهیم در این باره خوشحالی بکنیم؛ چون هنوز اصلاً دستاوردی ایجاد نشده که قابلذکر باشد.
وی تأکید کرد: من واقعاً به نتایج مذاکرات خوشبین نیستم؛ چون دهها بار تاکنون پیش آمده که به مذاکرات امیدوار شدهایم، اما نهتنها وضع بهبود نیافته بلکه بدتر شده است. به همین دلیل امروز نهفقط ما بلکه تقریباً همه صاحبان صنایع استان و کشور این مذاکرات را هم ۵۰-۵۰ میدانند و باور ندارند قرار است اتفاق ویژهای بیفتد.
دیدگاه یکی دیگر از اعضای هیئتمدیره انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی به تأثیر مذاکرات بر اقتصاد و صنعت، باوری آمیخته با مثبتاندیشی و امیدواری بود. عبدالله یزدانبخش خاطرنشان کرد: واقعاً اگر هیچ رهیافتی هم تاکنون حاصل نشده باشد، همین که کارخانهدار ما در این مدت توانسته به ازای یک نقدینگی مشخص، مقدار بیشتری طلا بخرد، ارز خود را به نرخ منصفانهتری تبدیل کند و از دامنه زیان همیشگی خود بکاهد، خودش یک دستاورد بزرگ است.
وی ادامه داد: به نظر من همین که صنعتگران و فعالان بخش خصوصی در ۳۳ روز گذشته، نگران افزایش قیمت ارز و طلا نبودهاند، خودش یک نعمت است که باعث میشود بتوانیم اعلام رضایت کنیم. زمان کمی گذشته، اما در همین زمان کم، این دستاورد بهنظرم کفایت میکند. اگرهم میخواهیم وضع بهتر شود، باید برآوردهای مثبت و امیدوارکننده در آینده ادامه داشته باشد. صنایع ما بهصورت مستقیم چشم به مذاکرات دارند و حدس میزنم این دفعه برخلاف دهههای اخیر، قرار است خبرهای خوبی بشنویم.